Αν θέλετε βάλετε και εσείς το banner μου στο blog σας!!!

BannerFans.com

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Τo Μουσείο καλεί τα Μάρμαρα

«Κραυγή» υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί το Νέο Μουσείο Ακρόπολης και τα εγκαίνια του έγιναν αφορμή για να ακουστεί- για μια ακόμη φορά- παγκοσμίως το ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, δεδομένου πως εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν την τελετή.
Ακρωτηριασμένη μοιάζει η Ίρις στην ανατολική ζωφόρο, καθώς το σώμα  της βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Το νέο Μουσείο αποτελεί το «αναντίρρητο επιχείρημα» για την επιστροφή των Μαρμάρων
Ενδεικτικά, στην Ελλάδα μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες έμειναν τέσσερις στους δέκα τηλεθεατές, ενώ το ανώτατο μερίδιο τηλεθέασης στις 9 μ.μ. έφτασε το 40,8%. Η γιορτή παρουσία περίπου 300 επισήμων άρχισε λίγο μετά τις 19.30, όταν στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου κατέφθασαν οι πρώτοι καλεσμένοι. Η απογοήτευση που προκάλεσε το γεγονός πως η είσοδος του Μουσείου μετατράπηκε σε πασαρέλα που θύμιζε κινηματογραφική πρεμιέρα, χωρίς το κόκκινο χαλί και τις αμήχανες χειραψίες μεταξύ των καλεσμένων, γρήγορα έδωσε τη θέση της στη συγκίνηση της στιγμής των εγκαινίων.

«Είναι ώρα να επουλωθούν οι πληγές του Παρθενώνα με την επιστροφή των μαρμάρων που του ανήκουν» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ενώ ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε το Μουσείο ως «ζωντανή έκφραση της δύναμης του παγκόσμιου πολιτισμού, που μπορεί και επιζητεί να προκαλέσει ανάμεσα στα άλλα και την επανένωση των Μαρμάρων του». Σε πιο υψηλούς τόνους μίλησε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τόνισε: «Ο Παρθενώνας και τα Γλυπτά του υπήρξαν θύματα λεηλασίας. Το έγκλημα αυτό, σήμερα, μπορεί να επανορθωθεί. Το Μουσείο είναι η ηθική δύναμη που τα προσκαλεί πίσω. Να επανενωθούν. Τα Μάρμαρα καλούν τα Μάρμαρα!» Θέση για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών απέφυγε να πάρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ ο γενικός διευθυντής της UΝΕSCΟ Κοϊχίρο Ματσούρα μίλησε για τον μεσολαβητικό ρόλο της UΝΕSCΟ.

Τον ρόλο της παραδοσιακής κορδέλας έπαιξε ένα πρωτότυπο εύρημα. Ένα αρχαίο ποτήρι κρασιού (κάνθαρος) που τον 3ο αι. π.Χ. είχε τοποθετηθεί στα θεμέλια ενός σπιτιού κατά τη θυσία ζώων βρήκε τη θέση του στο γυάλινο πάτωμα του μουσείου. Η δεύτερη έκπληξη έλαβε χώρα στην αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όπου ο υπουργός Πολιτισμού τοποθέτησε στην ανατολική ζωφόρο το κεφαλάκι της αγγελειαφόρου των θεών, Ίριδος, πάνω σε μια πλάκα- εκμαγείο, καθώς η αυθεντική βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, επισημαίνοντας έτσι τον διαμελισμό των αριστουργημάτων.

«Δυναμώνει στη Βρετανία το κίνημα του επαναπατρισμού»

«ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ αναμφισβήτητα αξίζει να έχει τα Γλυπτά του Παρθενώνα», λέει στα «ΝΕΑ» η Μαρλέν Ταφαρέλο, εκπρόσωπος της Βρετανικής Επιτροπής για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών. «Μετά τα εγκαίνια του Μουσείου έχουμε αρχίσει κι εμείς να κάνουμε πιο εντατική δουλειά. Ήδη στη Βρετανία όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που αισθάνονται πως τα Γλυπτά πρέπει να επιστραφούν. Βεβαίως, μουσεία όπως το Βρετανικό, βασισμένα σε μια ιμπεριαλιστική λογική, κατέχουν έργα τέχνης από όλο τον κόσμο. Είναι ωραίο που υπάρχουν, όμως πρέπει να γίνει κατανοητό πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα διηγούνται μια ιστορία και είναι γελοίο ένα μέρος της ιστορίας να βρίσκεται αλλού. Πρέπει να βρεθούν όλα στον τόπο όπου δημιουργήθηκαν».

Καμπάνια σε 17 χώρες
Ορόσημο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θέτουν 17 χώρες- Ρωσία, Γαλλία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Αγγλία, Καναδάς, Κύπρος, Φινλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Σουηδία, Ελβετία, Νέα Ζηλανδία- οι οποίες και έχουν επιτροπές υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών. Η συνένωση των εθνικών επιτροπών θα επιδιώξει την καθιέρωση εορτασμού ετήσιας Ημέρας Παρθενώνα, μάλιστα θα οργανώσει και εκστρατεία με βασικό σύνθημα «Why not». Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να γίνουν δημοσκοπήσεις, ενώ θα συγκεντρωθούν και υπογραφές στήριξης για την επιστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου