Αν θέλετε βάλετε και εσείς το banner μου στο blog σας!!!

BannerFans.com

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009

«Εξαφάνισε» τον καρκίνο!


Δύο ασθενείς με ανεγχείρητο καρκίνο του προστάτη παρουσίασαν εντυπωσιακή βελτίωση μετά τη λήψη μιας δόσης από πειραματικό φάρμακο, το οποίο έχει δημιουργήσει μεγάλεςελπίδες στους ειδικούς για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Τα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακά ώστε οι ερευνητές αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν λεπτομέρειες σχετικά με τις δύο περιπτώσεις πριν ολοκληρωθούν τα πειράματα, στα οποία έπαιρναν μέρος οι δύο ασθενείς. Οι γιατροί δήλωσαν πως η πρόοδός τους ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες. Οι ασθενείς νοσηλεύονται στην κλινική Μayo των ΗΠΑ, ένα από τα πιο έγκυρα ιατρικά κέντρα στον κόσμο. Ο δρ Γιουζίν Κουόν, ο ουρολόγος αρμόδιος για τη θεραπεία τους, αφού συνέκρινε τη σημασία των αποτελεσμάτων του φαρμάκου με το σπάσιμο του φράγματος του ήχου, τόνισε: «Πρόκειται για ένα από τα ιερά δισκοπότηρα της έρευνας για τον καρκίνο του προστάτη. Το αναζητούσαμε χρόνια».

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άνδρες και υπολογίζεται ότι οι διαγνωσμένοι από αυτόν πάσχοντες έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια κυρίως λόγω των βελτιωμένων μεθόδων διάγνωσής του. Ο Ρότζερ Νέλσον και ο Φρουκτουόζο Σολάνο-Ρεβουέλτα διαγνώστηκαν με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη και απευθύνθηκαν για θεραπεία στην κλινική Μayo. Εκεί τους ενημέρωσαν ότι ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί πέραν του προστάτη- του Νέλσον είχε κάνει μετάσταση στο στομάχι, ενώ του Σολάνο είχε το μέγεθος της μπάλας του γκολφ. Ασθενείς με τέτοια διάγνωση ενημερώνονται ότι έχουν μόνο μερικούς μήνες ζωής και συνήθως τους προσφέρεται μόνο ανακουφιστική φροντίδα.

Συρρικνώθηκαν
Έπειτα όμως από μια έγχυση του φαρμάκου ipilimumab, ενός μονοκλωνικού αντισώματος που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο συνήθως χορηγείται μαζί με συμβατική ορμονοθεραπεία, οι όγκοι τους συρρικνώθηκαν τόσο ώστε να γίνει δυνατόν να αφαιρεθούν χειρουργικά. Και οι δύο άνδρες ανέρρωσαν πλήρως και επέστρεψαν στις δουλειές τους. Συμμετείχαν στην δοκιμή του φαρμάκου μαζί με άλλους 106 άνδρες- οι μισοί εκ των οποίων έλαβαν το πειραματικό φάρμακο. Η δοκιμή συνεχίζεται, αλλά η βελτίωση της υγείας των δύο ήταν τόσο εντυπωσιακή και αναπάντεχη, ώστε βγήκαν από το πρόγραμμα για να υποβληθούν σε εγχείρηση.

Όπως δήλωσε ο δρ Κουόν, «σχεδόν στη μέση των πειραμάτων παρατηρήσαμε σημαντική βελτίωση. Οι όγκοι κάποιων ασθενών συρρικνώθηκαν τόσο πολύ, ώστε σχεδόν δεν εντοπίζονταν. Πιστεύαμε ότι μπορεί να επιτυγχάναμε κάποια καθυστέρηση στην εξέλιξη του καρκίνου. Δεν περιμέναμε να πάμε από ανεγχείρητους όγκους σε χειρoυργήσιμους. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί».

Ένας από τους χειρουργούς δήλωσε πως η συρρίκνωση ήταν τόσο μεγάλη, ώστε κάποια στιγμή ενώ χειρουργούσαν τον Νέλσον νόμιζαν πως είχαν λάθος ασθενή στο κρεβάτι καθώς δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τα καρκινικά κύτταρα. «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο, - λέει ο Μάικλ Μπλουτ- δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε» είπε. Η διαδικασία επαναλήφθηκε στον Σολάνο-Ρεβουέλτα με τα ίδια αποτελέσματα.

Πάντως ο καθηγητής Μάλκολμ Μέισον, ειδικός του Βρετανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο του Προστάτη, είναι συγκρατημένος: «Αυτές οι περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και ενθαρρυντικές. Το ipilimumab φαίνεται ότι μπορεί να ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς τα πειράματα με αυτό το φάρμακο σε άλλες μορφές καρκίνου είναι λιγότερο επιτυχή και η πραγματική αξία του μπορεί να κριθεί μόνο από δοκιμές ευρείας κλίμακας.

Το άλλο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι και οι δύο άνδρες υπεβλήθησαν σε ορμονοθεραπεία, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί από μόνη της εντυπωσιακή μείωση των όγκων».

ΕΝΩ ΕΙΧΑΝ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΖΩΗΣ
Οι όγκοι δύο ανδρών με προχωρημένο καρκίνο συρρικνώθηκαν τόσο ώστε να γίνει δυνατόν να αφαιρεθούν και οι ασθενείς να αναρρώσουν

Δοκιμές και για μελάνωμα - καρκίνο πνεύμονα

ΤΟ ΙΡΙLΙΜUΜΑΒ ανήκει στην ομάδα φαρμάκων που λέγονται μονοκλωνικά αντισώματα και διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ασθένειες.

Η πειραματική θεραπεία αναπτύσσεται από την ΒristolΜyers Squibb and Μedarex, αμερικανική βιοτεχνική εταιρεία. Το φάρμακα δοκιμάζεται επίσης σε κακοήθη μελανώματα, την πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, στην ασθένεια Χότζκιν και στον καρκίνο του πνεύμονα. Οι πιο προχωρημένες έρευνες έχουν γίνει για το μελάνωμα και έχουν δείξει ότι παρατείνει την επιβίωση των ασθενών με προχωρημένες μορφές αυτής της ασθένειας. Στην έρευνα της Κλινικής Μayo για τον καρκίνο του προστάτη, οι ερευνητές θεωρούν ότι η συνήθης ορμονοθεραπεία προκάλεσε την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και η προσθήκη του ipilimumab ήταν «σαν να ρίχνεις βενζίνη στο ντεπόζιτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου