Αν θέλετε βάλετε και εσείς το banner μου στο blog σας!!!

BannerFans.com

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Γέννησε το παιδί της κόρης της

Το περασμένο Σάββατο έγινε στη χώρα μας πραγματικότητα η γνωστή ρήση: «του παιδιού μου το παιδί, είναι δύο φορές παιδί μου». Μια Ελληνίδα μητέρα κυοφόρησε τα έμβρυα της κόρης της, καθώς η ίδια δεν μπορούσε να κυοφορήσει αφού γεννήθηκε χωρίς κόλπο και χωρίς μήτρα…

«Η ασθενήςήταν στην εφηβεία, όταν διεγνώσθη με συγγενή διαμαρτία – δηλαδή με την απουσία μήτρας, άρα και εμμήνου ρήσεως και την απουσία κόλπου. Είχε ωστόσο, ωοθήκες αλλά ήταν βέβαιο πως δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής γυναικολογίας – διευθυντής της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο Αρεταίειο Νοσοκομείο κ. Γιώργος Κρεατσάς.

Το πρώτο μέλημα των επιστημόνων τότε, ήταν να υποβάλλουντη νεαρή κοπέλα σε πλαστική, ώστε να διαμορφωθεί ο κόλπος της, με στόχο να ζήσει φυσιολογικά χωρίς να στερηθεί τη χαρά της σεξουαλικής επαφής. Δεν πρόκειται ωστόσο για την μοναδική περίπτωση, αφού στο ίδιο νοσοκομείο έχουν πραγματοποιηθεί σε διάστημα 18 ετών 200 ανάλογες επεμβάσεις.

Έμενε ωστόσο, «άλυτο» το δεύτερο πρόβλημα – αυτό της τεκνοποίησης μετά την ενηλικίωση της. Όπως υπογράμμισε ο κ. Κρεατσάς, «η νεαρή κοπέλα είχε φυσιολογικό ορμονικό κύκλο, αφού οι ωοθήκες της λειτουργούσαν κανονικά, δεν εκδήλωνε ωστόσο έμμηνο ρύση, εξ’ αιτίας της έλλειψης μήτρας».

Στο μεταξύ, η έφηβη έγινε γυναίκα παντρεύτηκε και πριν από μερικούς μήνες ένιωσε την επιθυμία να γίνει μητέρα. Η μητέρας της ήταν αυτή που της πρότεινε τη λύση – να της δανείσει τη μήτρα της και να κυοφορήσει τα…εγγόνια της.

Έτσι, το περασμένο Σάββατο γεννήθηκαν στην κλινική του Αρεταίειου, ένα αγοράκι με βάρος γέννησης 1.950 κιλών και ένα κοριτσάκι με βάρος 1.760 κιλών.

Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη όπως παραδέχονται οι γιατροί: «η μητέρα, 50 ετών, παρουσίασε προεκλαμψία, μία σοβαρή παθολογική κατάσταση που παρουσιάζεται κατά την κύηση, με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε καισαρική τομή, νωρίτερα από την υπολογιζόμενη ημερομηνία τοκετού.

Τα πρόωρα δίδυμα νοσηλεύονται στην εντατική μονάδα, χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο. Ελπίζουμε πως όλα θα πάνε καλά», πρόσθεσε ο κ. Κρεατσάς.

Όπως εξήγησαν οι μαιευτήρες – γυναικολόγοι κ.κ Κώστας Πάντος και Ευθύμιος Δεληγεώρογλου έχοντας το γενετικό υλικό της πάσχουσας με σύνδρομο Rokitanksy και του συζύγου της, με εξωσωματική γονιμοποίηση έγινε η εμβρυομεταφορά στη δανεική μήτρα της παρένθετης μητέρας και γιαγιάς! Μετά από κύηση 32 εβδομάδων είδαν το φως της ζωής τα δίδυμα.

«Η κύηση και ο τοκετός αυτός δίδουν την ελπίδα της μητρότητας και σε πολλές άλλες γυναίκες με συγγενείς διαμαρτίες του γενετικού συστήματος αυτού του τύπου.

Είναι ωστόσο, απαραίτητο οι έφηβες να υποβάλλονται νωρίς σε εξετάσεις, ιδίως όταν παρουσιάζονται ανησυχητικά φαινόμενα, όπως είναι η αδικαιολόγητη απουσία έμμηνου ρύσης».


ΠΗΓΗ:http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=6827&la=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου