Αν θέλετε βάλετε και εσείς το banner μου στο blog σας!!!

BannerFans.com

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009


Τετρακόσια χρόνια συμπληρώνονται από τότε που ο ιταλός αστρονόμος- φυσικός, Γαλιλαίος Γαλιλέι, παρουσίασε το βελτιωμένο τηλεσκόπιο του.

Ο Γαλιλαίος που έχει παρουσιαστεί ως ο "πατέρας της σύγχρονης Αστρονομίας", βελτίωσε το τηλεσκόπιο με γυαλιά που έκαναν τα αντικείμενα να φαίνονται πολύ πιο κοντά απ' ότι είναι -εφεύρεση του ολλανδού οπτικού Λίπερσεϋ- και έτσι κατάφερε να παρατηρήσει πρώτος τους κρατήρες, τα όρη και τις πεδιάδες στην επιφάνεια της Σελήνης.

Στη συνέχεια ανακάλυψε ότι η Σελήνη έχει κοινή περιστροφή με τη Γη, ενώ παρατήρησε τις ηλιακές κηλίδες, το δακτύλιο του Κρόνου και την περιφορά πλανητών-δορυφόρων γύρω από το Δία.

Η απόδειξη της ηλιοκεντρικής θεωρίας, καθώς και οι υπόλοιπες ανακαλύψεις του, ήταν η αρχή του τέλους για τις ατεκμηρίωτες θεωρίες του εκκλησιαστικού και επιστημονικού κατεστημένου, όπου θεωρούσαν ότι η Γη είναι το κέντρο του Σύμπαντος.

Όλα αυτά οδήγησαν στη σύγκρουσή του με την πανίσχυρη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία -οι αριστοτελικοί της εποχής, με τους οποίους είχε επίσης αντιπαράθεση, προσπάθησαν να τον παρουσιάσουν ως αιρετικό και άθεο, καθώς το έργο του ήταν αντίθετο σε όσα πίστευαν-, γεγονός που τον έκανε άνθρωπο- ορόσημο, αφού στο πρόσωπό του πολλοί είδαν τη δύναμη της αντίστασης της ελεύθερης σκέψης απέναντι στο σκληρό και οπισθοδρομικό πρόσωπο της εξουσίας.

"Δε νιώθω υποχρεωμένος να πιστέψω πως ο ίδιος Θεός που μας προίκισε με αισθήσεις, λογική και πνεύμα, μας προόριζε να απαρνηθούμε τη χρήση τους και με κάποιους άλλους τρόπους να μας δώσει τις γνώσεις που μπορούμε να αποκτήσουμε μέσω αυτών", σημειώνει σε γράμμα του στην Κριστίνα της Τοσκάνης.
Ο Γαλιλαίος εκδιώχθηκε από την Ιερά Εξέταση, αναγκάστηκε να αποκηρύξει γραπτώς τη διδασκαλία του και να παραδεχτεί ότι ήταν εσφαλμένα όσα είχε πει. Η παράδοση αναφέρει ότι τη στιγμή που έκανε την αποκήρυξη του δημόσια, γύρισε το κεφάλι του προς ένα φίλο και του ψιθύρισε: "Κι όμως κινείται".

Στη συνέχεια φυλακίστηκε ισόβια παρά την αποκήρυξη της θεωρίας του. Αφού έμεινε για λίγο έγκλειστος στη Ρώμη, ο Πάπας Ουρβανός ο Ή τον έθεσε σε κατ' οίκον περιορισμό και ο Γαλιλαίος μεταφέρθηκε στη Σιένα και τέλος στο Αρτσέτρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου