Αν θέλετε βάλετε και εσείς το banner μου στο blog σας!!!

BannerFans.com

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Όταν οι "κακοί" πάνε στον Παράδεισο...


    Κηδεύτηκε χθες, στο νεκροταφείο του Ωρωπού, ο πιο συμπαθής "κακός" του Ελληνικού σινεμά, ο Σπύρος Καλογήρου, που 40;φησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο, σε ηλικία 87 ετών. Ο δημοφιλής ηθοποιός νοσηλευόταν από την Πρωτομαγιά στο Τζάνειο νοσοκομείο.

    Ο Σπύρος Καλογήρου γεννήθηκε το 1922 στην Κυψέλη και στην πολύχρονη θεατρική του καριέρα, που ξεκίνησε το 1955, με τη συμμετοχή του στον θίασο του Ν. Χατζίσκου και τον Ερωτόκριτο, πέρασε από όλα τα είδη του θεάτρου, από το κλασικό και το σύγχρονο ρεπερτόριο έως την επιθεώρηση.

    Η θεατρική του σταδιοδρομία παίρνει μια καθοριστική στροφή με την ένταξή του στο "Θέατρο Τέχνης" του Καρόλου Κουν, το 1960, με το οποίο συμμετείχε σε ιστορικές παραστάσεις (όπως οι Όρνιθες, οι Πέρσες κ.λπ.) στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Από τους τελευταίους ρόλους του στη σκηνή που σημείωσε μεγάλη επιτυχία ήταν αυτός του Λουκά στο έργο του Γιώργου Διαλεγμένου Λόγω φάτσας που σκηνοθέτησε ο Αντώνης Αντύπας στο Απλό Θέατρο την περίοδο 1993-1995.

    Αν στο θέατρο ο Σπ. Καλογήρου υπήρξε ηθοποιός με πλατιά ερμηνευτική γκάμα, στον κινηματογράφο, ήδη από τα πρώτα του βήματα, το 1955, με τον Αγαπητικό της βοσκοπούλας του Ντίμη Δαδήρα, ειδικεύτηκε στο ρόλο του "κακού", χάρη στη χαρακτηριστική τρεμάμενη φωνή και το σκληρό παρουσιαστικό του. Ακολούθησαν περίπου 55 ταινίες (αλλά και βιντεοταινίες, την εποχή της κρίσης του ελληνικού σινεμά).

    Για κάποιους όμως θα μείνει αξέχαστος για τη συγκινητική του ερμηνεία στη μικρού μήκους ταινία του Παντελή Βούλγαρη Τζίμης ο τίγρης, που το 1966 του χάρισε μία τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ και το 1971 τιμήθηκε με τον Αργυρό Απόλλωνα για το ρόλο του στην ταινία Κατάχρηση εξουσίας. Τελευταία του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη ήταν στην ταινία του Νίκου Περάκη Η Λίζα και οι άλλοι.

    Ο Σπ. Καλογήρου ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Ευαγγελία Σαμιωτάκη, με την οποία είχε ένα γιο.

    ΠΗΓΗ:http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=471312

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου